Varför skidor

 Jag fick i veckan en fråga ifrån en yngre dam i Månkarbo, inflyttad Gällivarebo, jag träffade henne då hon med sin mamma rastade sina hundar, i elljusbanan… hur kommer det sig att intresset för och kring  ”skidorna” är så stort i Månkarbo?? 

   Tidigare i veckan såg jag på skidstadion två pensionärer komma åkandes, jag såg på håll att dom kunde verkligen ”åka skidor” det var Laila o Hans Storck…

   Det var Ragnar Klingfors lärare i Degerbo/Månkarbo som vi fick åka och lära oss skidteknik av berättade Laila… Klingfors och skolan har stor del i att skidintresset är på topp… Klingfors skulle i år fyllt 100 år om han levat…

  Så mitt svar på frågan blev bl.a. om just skolan och läraren Klingfors… men även den fina kuperade åsterrängen och elljusbanan som nu den 30 dec har 52 år på nacken har haft betydelse för intresset…

   Klubben har ju under alla år haft duktiga ledare som ordnat med träningar/tävlingar intern… arrangerat av förbundet sanktionerade tävlingar som DM och Åsloppet… som bidragit till att vi erövrat 191 DM-segrar och 5 SM-medaljer (ett USM-silver och ett JSM-brons av Sarah Storck – ett JSM-silver, och två JSM-brons av Julia Jansson), en JSM-fyra har vi i Joakim Kastemyr… och JSM-femma av Rikard Grip, allt i Månkarbos röd/blåa färger…

  Och nämnde Rikard känner ju inte bara vi i Månkarbo/Uppland/Sverige utan han är känd i hela skidvärlden som ledare för Sveriges skidlandslag… nog är det väl härligt med skidor ??  eller??… säkert så finns dom som ogillar skidor, man har ju rätt att tycka olika… kommentera gärna detta…

Till slut ett citat av general Viktor Balck, också kallad svenska idrottens fader…

 ”har man en gång fått smak för skidlöpning och förvärvat färdighet däri, då längtar man ut när vidderna ligga snöklädda, och man kommer åter varmblodig och nöjd, om man lyckats klara backar, stup och svårigheter – ty att övervinna svårigheter är en fröjd. Vägen blir aldrig lång, då man löper på skidor, man tycker snarare att den slutar för tidigt, ty man njuter av livet, då man glider fram i frisk fart och tänker inte på väglängden”


 

2 Responses to Varför skidor

 • Bertil skriver:

  Svar till Bernt… trevligt att du tycker att det är intressant. Tack! /Bertil

 • Bernt skriver:

  Intressant artikel, Bertil. Det är väl så att många faktorer samverkat för att skapa skidintresset i Månkarbo.
  Och det håller ju i sig, år efter år! Det kunde ju ha svalnat med tiden – Klingfors borta, de framgångsrika tävlande har flyttat . . .
  Men ni kanske också talade om veteranerna, entusiasterna, de där som brinner och jobbar varje vinter – och även mellan vintrarna? Visst är det väl så att elden måste underhållas för att inte falna! Jag tror att det finns flera sådana i Månkarbo, de som drar fram ny ved till intressebrasan hela tiden. Du nämner den ena efter den andra här på bloggen då du berättar om vad som händer på åsen.
  Då får man inte glömma att räkna med en viss blogg – ”I vita spår”! Jag tror att den bidrar i högsta grad till att göra Månkarbo känt i skidvärlden. Eller för att låna en känd bloggares favorituttryck -. . . till en ”världsmetropol.”

december 2017
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Senaste inlägg
Kategorier
Tävlingsprogram USF
Bertils Länklista
Världscupen
Kommentarer

Vädret Månkarbo